Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Ενημέρωση από τη Συνεδρίαση του ΔΣ Συλλόγου

Στις 22 Μαρτίου 2018 έγινε συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων. Παραβρέθηκαν οι Αγγελίδης,  Παπαδόπουλος,  Σταυρόπουλος, Λαζαρής, Καρασαββίδου, Σταθακοπούλου, Αναγνώστου.
  1. Έλλειψη προσωπικού 
Όπως ήταν φυσικό το κύριο θέμα ήταν η έλλειψη προσωπικού (κυρίως γιατρών), αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης της θελκτικότητας του Οργανισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις 18 θέσεις γιατρών ΔΠΥ στην Αθήνα έγιναν 15 αιτήσεις, ότι γιατροί που είχαν επενδύσει στον οργανισμό και δουλεύουν χρόνια με μπλοκάκι απελπίστηκαν και δεν ανανέωσαν το ενδιαφέρον τους ενώ επίκεινται παραιτήσεις ακόμη και μεταξύ αυτών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον ή/και έχουν καταλάβει θέσεις (Οι κακές γλώσσες λένε ότι παρακαλάνε τους γιατρούς να μην παραιτηθούν πριν τα εγκαίνια της μονάδας. Τόση ντροπή!). Παράλληλα οι παραιτήσεις αυξάνονται ενώ υπάρχουν συνάδελφοι που περιμένουν με αδημονία να δημοσιευτούν οι μετατάξεις τους, ώστε να ανακουφιστούν από την πίεση του να δουλεύεις σε έναν Οργανισμό που σε απαξιώνει και σε απογοητεύει καθημερινά. 

Από τη μεριά μας υποστηρίξαμε ότι για να (ξανα)γίνει ο ΟΚΑΝΑ θελκτικός (όχι μόνο για τους εκτός αλλά και για τους εντός) δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά
  • να διεκδικήσουμε με ΟΛΟΥΣ τους δυνατούς τρόπους την κατάργηση ΟΛΩΝ των ελαστικών σχέσεων εργασίας και τη μετατροπή τους σε κανονικές σχέσεις με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα και 
  • να ανοίξουμε με μαχητικούς και αποφασιστικούς όρους το θέμα της υπογραφής νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.  
Μόνο μία νέα ΣΣΕ μπορεί να επαναφέρει τη σχέση του μισθολογίου των γιατρών με το ειδικό μισθολόγιο του ΕΣΎ, γεγονός που ίσως καταφέρει να κρατήσει το ιατρικό προσωπικό που υπηρετεί και να προσελκύσει νέους γιατρούς με όρεξη και ικανότητες και όχι "πειναλέους" στους οποίους  ελπίζουν οι διοικούντες όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.  Επίσης μόνο μια νέα ΣΣΕ μπορεί να διαπραγματευτεί δίκαιους όρους συνθηκών εργασίας (ωράριο εργασίας όλου του προσωπικού, ειδικές άδειες κλπ). 

Εκφράσαμε τη βεβαιότητα ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους θεραπευόμενους είναι η Διοίκηση αυτή να χρησιμοποιήσει ΚΑΙ αυτό το πρόβλημα για να πλασάρει ως μοναδικά εφικτή λύση την εφαρμογή μέτρων που θα διευκολύνουν την κατάργηση των προγραμμάτων και την ιδιωτικοποίηση της θεραπείας υποκατάστασης (με την φαεινή ιδέα της συγχώνευσης μονάδων, της συνταγογράφησης εκτός των προγραμμάτων κοκ).  
Με άλλα λόγια η έλλειψη γιατρών στον ΟΚΑΝΑ αντί να οδηγήσει σε προσπάθειες για να έρθουν γιατροί οδηγεί ήδη στην προσπάθεια να καλλιεργηθεί η ιδέα ότι "δεν πειράζει, θα γίνουν υπεύθυνοι εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων", θαρρείς και το θέμα είναι η διοικητική υπευθυνότητα και το επίδομα υπευθύνου και όχι η ιατρική πράξη και η κάλυψη των αναγκών των θεραπευόμενων. 
Επειδή ούτε επιστημονικά, ούτε ηθικά, ούτε κοινωνικά μπορεί να ξεπεραστεί  η αναγκαιότητα ύπαρξης γιατρών στα προγράμματα, το νέο αφήγημα της Διοίκησης είναι ότι δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε και να "ευνοήσουμε" τους γιατρούς γιατί θα "παραπονεθούν" οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Αυτού του είδους τα επιχειρήματα χαϊδεύουν τα αυτιά ορισμένων (πολιτικά καθυστερημένων και κοινωνικά συντηρητικών) συναδέλφων και καλλιεργούν τον κοινωνικό αυτοματισμό, στον οποίο άλλωστε στηρίχτηκε και στηρίζεται η προπαγάνδα υπέρ των μνημονίων που οδήγησαν στην μισθολογική αφαίμαξη όλων (και φυσικά όχι μόνο των δημοσίων υπαλλήλων ή των υψηλόμισθων). Η βελτίωση της θέσης μιας ομάδας εργαζομένων ακόμη κι αν είναι μερική λειτουργεί υπέρ του συνόλου των εργαζομένων. Αυτό δεν το λέμε εμείς το λέει η ιστορία του εργατικού κινήματος. (Σημ: Το αφήγημα της Διοίκησης "περί ισότητας στη φτώχεια και τη μιζέρια" επανέλαβαν στο ΔΣ οι γνωστοί-άγνωστοι υποστηρικτές τους εντός του ΔΣ, οι οποίοι προκειμένου να μην κάνουν τίποτε που να ενοχλεί "τους από πάνω" αλλά και για να ψαρέψουν από "τους από κάτω" ό,τι πιο αντιδραστικό και καθυστερημένο υπάρχει σε ψηφαλάκι είναι ικανοί να "πάνε και με τον διάβολο"). 
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα εμείς επιμείναμε στο να γίνει προσπάθεια κινητοποίησης και δέσμευσης των γιατρών σε μια κοινή στάση, ώστε να μην εξωθηθούν σε διασπαστικές και συντεχνιακές λογικές, πράγμα που δυστυχώς δεν είναι δύσκολο..... 

Επειδή η Διοίκηση αρνείται να δει (παρόλο που έχει υποχρέωση) τους εκπροσώπους του Σωματείου (έχουν ήδη σταλεί δυο αιτήματα και έχουν μείνει αναπάντητα) προτείναμε να προχωρήσουμε σε "υποχρεωτική" συνάντηση, με τα μέλη του ΔΣ στο επόμενο ΔΣ του ΟΚΑΝΑ. Ένα σωματείο που δεν μπορεί να "υποχρεώσει" τη Διοίκηση (ή τον εκάστοτε Υπουργό) σε συνάντηση είναι ένα σωματείο άξιο χλευασμού, οι δε εργαζόμενοι που το ανεχόμαστε άξιοι της μοίρας μας. 
(Επί του πιεστηρίου: Μας ενημέρωσαν ότι στο επόμενο ΔΣ θα λείπουν ο Πρόεδρος ίσως και ο Αντιπρόεδρος γιατί θα είναι λέει στις Σέρρες όπου θα είναι λέει και ο Υπουργός. Προτείναμε να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στις Σέρρες, ώστε να υποχρεωθεί όχι μόνο η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ αλλά και ο ίδιος ο Υπουργός να δουν τη Διοίκηση του Συλλόγου . "Αφού δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό πάει το βουνό στον Μωάμεθ", λέει η γνωστή παροιμία. Ή αλλιώς και πιο αρχαιοπρεπώς: "Ανάγκα και θεοί πείθονται". Περιμένουμε την απάντηση των υπόλοιπων παρατάξεων).

Όπως ήταν φυσικό συζητήθηκε και ο τρόπος αντίδρασης στην περίπτωση που η Διοίκηση υποχρεώσει το προσωπικό στη λειτουργία μονάδων χωρίς γιατρούς. Στο σημείο αυτό όπως ήταν αναμενόμενο συζητήθηκε και το θέμα της μονάδας του Άγιου Σάββα, η οποία λειτουργεί εδώ και δυο μήνες (!!!) χωρίς γιατρό. Η πρότασή μας είναι σαφής και αδιαπραγμάτευτη: έχει ήδη σταλεί εξώδικο στη Διοίκηση που την προειδοποιεί. Έχουν ήδη ενημερωθεί οι συνάδελφοι ότι δεν πρέπει να χορηγούν δοσολογίες εκτός της καθημερινής συνταγογράφησης. Το μόνο που μένει είναι η προσφυγή στις "αρμόδιες αρχές". Επειδή μάλιστα δεν είναι ο σκοπός μας να εγκλωβίσουμε κανέναν (και επειδή έτσι κι αλλιώς η Διοίκηση θα το μάθει από τους δικούς της συνδικαλιστές) το λέμε όσο πιο καθαρά γίνεται: το επόμενο βήμα είναι ο εισαγγελέας ώστε -με δεδομένη την αδιαφορία της Διοίκησης και του Υπουργείου- να αναλάβει την ευθύνη και κάποιος άλλος (εκτός από εμάς τους εργαζόμενους φυσικά). Ελπίζουμε οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας να σεβαστούν τον λόγο τους και να μην υπαναχωρήσουν.

Άλλες αποφάσεις
  • Αποφασίστηκε να προσφύγουμε στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το θέμα της έκθεσης των υπηρεσιακών φακέλλων των εργαζομένων σε αναρμόδιους. 
  • Αποφασίστηκε να ενημερωθούν οι συνάδελφοι της επαρχίας ΠΡΙΝ τη διενέργεια ψηφοφορίας για την διαγραφή του Αν. ΔΕΠ από μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων για αντικαταστατική συμπεριφορά σύμφωνα με την απόφαση προηγούμενης ΓΣ.
  • Άνοιξε (αλλά σε καμία περίπτωση δεν ολοκληρώθηκε) η συζήτηση για τον τρόπο επιλογής στις θέσεις ευθύνης. Επειδή κάποιοι συνάδελφοι αγωνιούν για τη θέση της ΑΡΣΥ πάνω στο θέμα να διευκρινήσουμε ότι δεν είναι για μας σε καμία περίπτωση το θέμα αιχμής. Για δυο λόγους: 1) δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην αξιοκρατία τους γενικά και 2) δεν έχουμε εμπιστοσύνη στη συγκεκριμένη Διοίκηση ειδικά (έχουμε ήδη απολαύσει τα δείγματα γραφής της αντίληψης της περί αξιοκρατίας σε πολλές περιπτώσεις, τόσο αναβάθμισης όσο και υποβάθμισης συναδέλφων). Παρόλα αυτά υποσχόμαστε ότι θα συμμετάσχουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην κριτική και τον έλεγχο της όλης διαδικασίας. Μέχρι να καταργηθεί αυτός ο τρόπος διοίκησης και να προχωρήσουμε σε πραγματικά δίκαιους και επαναστατικούς τρόπους επιλογής προϊσταμένων (πχ. εκλογή από υφισταμένους και εξυπηρετούμενους, υποχρεωτικό rotation κλπ).

41 σχόλια:

  1. Όταν είχε γεμίσει η Καποδιστριου από τους φακέλους των θεραπευομενων που τους είχατε πετάξει δεν ΕΙΔΑΜΕ τέτοια ευθιξία ! Φυσικά ούτε σύσταση δεν έγινε Όλο το ιστορικό μας σκορπισμένο από τους γυφτους στα μάτια των περαστικών
    Πρόσφατα έγινε το ίδιο και στον Πειραιά
    Μήπως σας ενοχλεί η αξιολόγηση γιατί δεν λέτε τα πράγματα με το κανονικό τους όνομα ; Η ψηφιοποίηση σημαίνει πλήρη εικόνα της κατάστασης του ενδιαφερόμενου, αξιολόγηση κτλ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλά, σκάρτος λέγεσαι; επειδή κάποιοι φέρθηκαν με απαράδεκτη προχειρότητα και αμέλεια στο θέμα των φακέλων των θεραπευομένων, υπονοείς ότι αξίζει το ίδιο να πάθουν και οι εργαζόμενοι με τους υπηρεσιακούς τους φακέλους;
      Βρε δεν πάμε καλά σε αυτή την κοινωνία...

      Διαγραφή
    2. άσε που οι ίδιοι κάποιοι που είχαν την ευθύνη των φακέλων ασθενών της Καποδιστρίου και του Πειραιά, διοικούν αυτή τη στιγμή τον οργανισμό και αποφασίζουν να μην σεβαστούν τα προσωπικά δεδομένα και των υπαλλήλων.

      Διαγραφή
    3. ααααααα... μάλιστα..

      Διαγραφή
    4. Κύριε Σκαρτος να καταλάβετε ότι το ψάρι βρωμάει στο κεφάλι.
      Προφανώς τόσα χρόνια δεν το έχετε καταλάβει,μια χαρά σας παίζουν και το δέχεστε.

      Διαγραφή
  2. Πραγματικά πόσο ανίκανος ή άγνοια διατάξεων περί προστασίας προσωπικών δεδομένων μπορεί να έχει κάποιος για να δώσει εντολή να κάνουν κάτι τέτοιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ούτε ανικανότητα, ούτε άγνοια. Τσαμπουκάς είναι. Έχουν συνηθίσει να φοβούνται τον Σύλλογο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διάβασα τι ισχύει με την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων...με το πρόγραμμα Ασκληπιός που πρέπει να καταγράφονται όλες οι αναρρωτικές άδειες (εφόσον έχουν πρωτοκοληθεί πρωτα από τον Πάπυρο)πως κατοχυρώνεται το ιατρικό απόρρητο την στιγμή που έχουν πρόσβαση αρκετοί υπάλληλοι από μια μονάδα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ώπα ώπα
    https://www.newsit.gr/politikh/epistoli-kamini-se-tsipra-diakinisi-narkotikon-stin-athina-exei-ftasei-sto-aproxorito/2465013/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ο Καμίνης και η Μένη είναι πίσω από την επιστολή του Συλλόγου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτό από που προκύπτει ως συμπέρασμα ή έστω υποψία;

      Διαγραφή
    2. από την ευφυή ανάλυση των κρυφών κλειδιών της υποθέσεως...
      Αστυν. Μπέκας

      Διαγραφή

  7. "ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΙΑΤΡΩΝ
    Μαρτίου 27, 2018
    ... Αποτέλεσμα της ολιγωρίας σας είναι η μη εύρυθμη λειτουργία της μονάδας, η καθημερινή ταλαιπωρία ασθενών και εργαζομένων και η αύξηση των εύλογων κινδύνων από την καθημερινή χορήγηση ενός ναρκωτικού φαρμάκου χωρίς την απαραίτητη ιατρική επίβλεψη αλλά και κυρίως από την διάθεση του εκτός προγράμματος με τις δοσολογίες «Take Home».... Οποιαδήποτε παρελκυστική λύση θα μας αναγκάσει να προχωρήσουμε σε καταγγελία στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, ως το ύστατο μέτρο προάσπισης της ασφάλειας των ασθενών και των εργαζομένων....κλπ"

    Ωραία... Υπάρχει όμως μια ΕΥΛΟΓΗ απορία. Γι'αυτό το δίμηνο που αφήσατε να περάσει με όλους τους κινδύνους που αναφέρετε, τι θα απαντήσετε στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές; Ένα δίμηνο ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ 2 λεπτά, 2 ώρες ούτε καν 2 μέρες για να συνεννοούμαστε. Μήπως σας περάσουν για συνενόχους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα είναι κι αυτοί ύποπτοι.
      Αστυν. Μπέκας

      Διαγραφή
    2. Πιστεύεις ότι το ηξεραν ποιο μπροστά ? Άπλα το αποκλείω !!

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμε 28/3, 3.01, Ενώ εάν δεν την έκαναν την επιστολή καθόλου δεν θα καταλάβαινε κανείς τίποτα, οπότε όλα καλά. Ούτε ένοχοι, ούτε συνένοχοι.

      Διαγραφή
    4. καλά έκαναν και την έγραψαν την επιστολή (άλλο πράγμα βέβαια αν θα βρουν αυτή τη φορά τα κότσια να τη στείλουν ΚΑΙ στον εισαγγελέα όπως "προειδοποιούν"). Ισχύει το "κάλλιο αργά παρά π ο τ έ"...

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμε 28/3 9.45
      θες να με πείσεις ότι αυτό που ο κόσμος το 'χε τούμπανο, ο Σύλλογος το'χε κρυφό καμάρι; άκου δεν το ήξεραν πιο μπροστά. Μήπως τους παραπλάνησε το Τμήμα Προσωπικού; μήπως τους δήλωσε ψευδώς ότι τοποθετήθηκε γιατρός στον Άγιο Σάββα ο κ.Γαληνός πχ ενώ η θέση ήταν στην πραγματικότητα κενή;
      Πάτε να παραπλανήσετε τις αρχές...
      Αστ. Μπέκας

      Διαγραφή
    6. "Κάλλιο αργά παρά ποτέ, θα συμφωνήσω.
      Αλλά εμένα με προβληματίζει κάτι άλλο: Κάποιοι από τους εργαζόμενους του Άγιου Σάββα πριν λίγο καιρό πήγαν τρέχοντας στα κεντρικά να ενημερώσουν ότι η γιατρός και ο νοσηλευτής του προγράμματος δεν τηρούν το ωράριο (άλλο αν στη βιασύνη τους να καταγγείλουν ξέχασαν ότι κι αυτοί πρέπει να τηρούν το ωράριο και έτσι βρέθηκαν και οι ίδιοι αδικαιολογήτως απόντες. Μιλάμε για υψηλού επιπέδου...)
      Επειδή δυσκολεύομαι (αν και πιέζομαι πολύ είναι αλήθεια από τον κοινό νου) να πιστέψω ότι κάποιοι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ είναι απλά ρουφιάνοι, φαντάζομαι ότι έκαναν την καταγγελία στη Διοίκηση για το καλό των εξυπηρετούμενων, οι οποίοι πρέπει οπωσδήποτε να έχουν γιατρό ακόμη και μετά τη λήξη του ωραρίου χορήγησης.
      Τώρα που επί δυο μήνες είναι χωρίς γιατρό άραγε πήγαν στη Διοίκηση; Ειδοποίησαν το σωματείο έστω; Ή μήπως ήσυχα και απλά βολεύτηκαν στην μικροεξουσία τους και στον μικρόκοσμο τους;
      Αχ αυτός ο κοινός νους ή όπως λένε στο χωριό μου ¨χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει".

      Διαγραφή
    7. Κι εγώ θα σου πω : δεν πήγαν στο Σύλλογο. Βολεύτηκαν στο μικρόκοσμό τους. Και το πάω και πιο πέρα. ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ρουφιάνοι. Γιατί να το αποκλείσουμε; Επειδή είναι εργαζόμενοι, είναι αγαθών προθέσεων και πράξεων;
      ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΝ; ο Σύλλογος, εμείς οι υπόλοιποι, γιατί το αφήσαμε 2 μήνες; Και τώρα; θα την προχωρήσουν την επιστολή προς την Εισαγγελία; ή θα κάνουν πίσω;
      Αυτά σε προβληματίζουν;

      Διαγραφή
    8. ναι, με προβληματίζουν και αυτά.

      Διαγραφή
  8. ενδιαφερουσφέτι!
    (θέλω να ανοίξω ένα προπατζίδικο...)

    τρελό κουνέλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μήπως,λέω εγώ τώρα οι συναδελφοι του αγίου σαββα δεν επικοινώνησαν με το σύλλογο νωρίτερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ σου λέω ότι ΔΕΝ επικοινώνησαν. Και επειδή; δεν το ήξερε ο Σύλλογος τι συνέβαινε; παιδιά, γελάμε

      Διαγραφή
  10. Η ΑΡΣΥ έχει πρόταση για την Επανένταξη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στείλανε γιατρό στον Άγιο Σάββα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι είπαν οι νομικοί σύμβουλοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όλγα μέχρι να συναντήσετε τον Υπουργό (αν γίνει τελικά..), δε θα στείλετε τίποτα στον εισαγγελέα; σωστά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κυκλοφορει ένα κείμενο να υπογράψουν οι γιατροί. Γιατί δεν φτιαχνεται το κείμενο για να το υπογράψουμε όλοι οι εργαζόμενοι; πάλι τα ίδια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα βρεθούν οι ένοχοι γι'αυτή τν προβοκάτσια!
      Αστ. Μπέκας

      Διαγραφή
    2. Αφήστε το το καημένο .θα λείπει για κάνα δεκαήμερο για διακοπές.βλεπετε κουράστηκε πολύ......

      Διαγραφή
    3. Ενώ εσύ επώνυμα εκφερεις άποψη.

      Διαγραφή
    4. Γιατί; θα με πάρουν κι εμένα στον πόλεμο; παίρνουν και τις γυναίκες στο στρατό; γίναμε Ισραήλ;
      λεβέντες μου....

      Διαγραφή
  16. Προφανώς ο Ανώνυμος2 Απριλίου 2018 - 9:40 π.μ.είναι η μαιμού του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Διαγράψαμε κάποια σχόλια γιατί οι συντάκτες τους φαίνεται ότι στερούνται μέτρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά κάνατε.Με τα σοβαρά θέματα τι γίνεται; Ετοιμαζόμαστε για εισαγγελέα;

      Διαγραφή